smoking kills

smoking cause a lot of diseases


Dah banyak ungkapan² sebegini kita dengar melalui kempen #taknak merokok. Tapi ramai(perokok) yang tidak mempedulikannya sehinggalah mereka menerima akibatnya, seperti kaki dipotong akibat gangren. Gangrene adalah salah satu penyakit yang diakibatkan tabiat buruk merokok.


Kita juga sering mendengar peribahasa ' Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati' atau dalam Bahasa Inggeris, 'Prevention Is Better Than Cure'. Jadi ;

Katakan #taknak

CEGAH SEBELUM PARAH

SEBELUM ANDA MENERIMA PADAH!

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen #taknak atau ingin mendapat khidmat kaunseling untuk berhenti merokok, bolehlah layari gayahidupsihat.my

Tapi siapa tak nak duit free kan?

Kalau nak boleh lah join photo contest yang dianjurkan Kementerian Kesihatan dengan kerjasama Nuffnang.


Ini adalah photoblog saya sahaja, untuk ke blog utama, sila klik http://naman0807.blogspot.com/
0 comments

Basically, Raw is an image format which contains the most of the possible data from your image sensor in the camera. It’s called Raw because it is not processed or edited in any way, and therefore it’s also called “digital negative”. Whereas wide known JPEG file format is “positive” because it’s already processed through Raw converter and it has specific white balance, exposure, contrast and other parameters.

SEBELUM


SELEPAS


Kalau menggunakan RAW, kita boleh ubah exposure, White Balance tanpa jejaskan kualiti gambar. Cuma leceh je la nak main edit² ni..hehe

5 comments

Hujan di sisi Allah hakikatnya adalah rahmat namun jarang sekali Allah turunkan sebagai tanda murkanya.Ada hujan rahmat dan ada juga hujan azab bagi manusia yang bongkak melawan perintahNya.

Allah mengisahkan hujan rahmat dan kasih sayang kepada hamba-hambaNya melaui firmanNya:

Dan Dialah yang meniupkan angin sebagai pembawa berita gembira sebelum kedatangan rahmatNya ; hingga apabila angin itu telah membawa awan mendung, Kami halau ke suatu daerah yang tandus, lalu Kami turunkan hujan di daerah itu, maka Kami keluarkan dengan sebab hujan itu pelbagai macam buah-buahan. Seperti itulah Kami membangkitkan orang-orang yang telah mati, mudah-mudahan kamu mengambil pelajaran. - Al A'raff ayat 57

0 comments
Playground @Taman Sri Empangan, Putrajaya

A playground or play area is a place with a specific design for children be able to play there. It may be indoors but is typically outdoors (where it may be called a tot lot in some regions.)

Modern playgrounds often have recreational equipment such as the see-saw, merry-go-round, swingset, slide, jungle gym, chin-up bars, sandbox, spring rider, monkey bars, overhead ladder, trapeze rings, playhouses, and mazes, many of which help children develop physical coordination, strength, and flexibility, as well as providing recreation and enjoyment. Common in modern playgrounds are "play structures" that link many different pieces of equipment.

Playgrounds often also have facilities for playing informal games of adult sports, such as a baseball, adiamond, a skating arena, a basketball court, or a tether ball.

"Public" playground equipment refers to equipment intended for use in the play areas of parks, schools, child care facilities, institutions, multiple family dwellings, restaurants, resorts, and recreational developments, and other areas of public use.


Ini adalah photoblog saya sahaja, untuk ke blog utama, sila klik http://naman0807.blogspot.com/
0 comments
First time buat HDR menggunakan single image. Biasa buat bracketing dengan 3 imej yang berlainan exposure. Masih lagi try and error. Banyak lagi kena perbaiki. Mungkin kena refer kepada mereka yang pakar. Setakat ni hanya belajar sendiri sahaja.


Diambil di Jambori pengakap sempena Himpunan Sejuta Belia hari tu.

Sebarang komen untuk penambahbaikan amat dialu-alukan . ;)


Ini adalah photoblog saya sahaja, untuk ke blog utama, sila klik http://naman0807.blogspot.com/
0 comments
Entri ini adalah untuk contest The Best SUNSET In Your Life anjuran afundee-photography.com


Dan ini gambar pilihan saya daripada koleksi² sunset yang ada.


Imej ini hanya dirakam oleh henset Nokia sahaja melalui balkoni rumah. Ada lagi koleksi² gambar sunset yang diambil dengan DSLR di sini, tetapi ini tetap menjadi pilihan saya walaupun hanya menggunakan kamera hanset 6MP sahaja.

Kenapa?

Matahari terbenam di celah² 2 bangunan ini sangat menakjubkan. Selepas itu, sampai sekarang saya tidak jumpa lagi sunset yang lebih kurang sebegini.

Kita boleh cipta 2 bangunan tinggi itu, tetapi kita tak boleh mencipta kejadian matahari terbenam di celah²nya. Itulah kuasaNya kan?

Tag;
1. Abangshah
2. Akushatra

Ini adalah photoblog saya sahaja, untuk ke blog utama, sila klik http://naman0807.blogspot.com/
0 comments
Ini hanyalah gambar cicak rumah, bukannya cicak tokek yang berharga tu..hehe


Shutter speed : 1/125
F Number : F7.1
ISO : 200
Focal Length : 55mm


Pakai kitlens sahaja. kan best kalau ada macro lens..hehe. Pernah termakan nasi bersama cicak tak? Sila baca termakan nasi bersama cicak.


Ini adalah photoblog saya sahaja, untuk ke blog utama, sila klik http://naman0807.blogspot.com/
0 comments